Andreas Lødemel besøker Kulturfabrikken på Sortland torsdag 25. april med sitt foredrag «Vandreren, bonden og samene i Hamsuns Nordland». Foredraget arrangeres av Nordland Akademi og Sortland Museum.

I Knut Hamsuns Pan (1894) finner vi de vakreste skildringene av våren i Nordland som er gjort. Ingen som har lest romanen, kan glemme løytnant Glahns poetiske naturfølelse. Men kanskje glemmer vi lettere at under overflaten i dette vakre finnes det noe truende og nærmest demonisk? Hva betyr Nordlandsnaturen for Hamsuns hovedpersoner – og hvordan passer samene inn i Hamsuns Nordlandslandskap?

Hamsun er i utgangspunktet kjent for rasistiske formuleringer om samene, særlig i Markens grøde (1917). Under foredraget vil det vises bilder fra den første filmatiseringen av Hamsuns Pan, som ble spilt inn på Melbu i 1922.

Andreas Lødemel er universitetslektor i norsk litteratur ved Institutt for lærerutdanning og pedagogikk på UiT. Han har tidligere jobbet på Hamsunsenteret på Hamarøy, og skrevet artikler, deltatt i debatter og holdt en rekke foredrag om Hamsuns forfatterskap. Nå arbeider han med en doktorgrad om emnet.

Nordland Akademi og Museum Nord har samarbeidet i en årrekke på prosjekt og enkeltarrangement. I 2018 formaliserte institusjonene sitt samarbeid gjennom en avtale. Målet med samarbeidet er å gi publikum gode opplevelser.

Praktisk info

Varighet: 2 timer

Arrangør: Sortland museum

Inngang kr 100,- betales i døra hos museet.
Gratis inngang for barn og unge under 18 år.

Anbefalinger

Les mer Gratis
Gratis
Les mer Gratis
Gratis
Les mer Gratis
Gratis