Bjørn Eidsvåg og Sigvart Dagsland, Lars Monsen, Marthe Valle, Aiming for Enrike, Ingeborg Gillebo, Håvard Stubø, Kevin Kildal, Ola Bremnes, Eldbjørg Raknes og Per Sundnes er bare noen av dem du kan oppleve på Kulturfabrikken i løpet av våren.

Dessuten kommer Nordland teater med storoppsettingen Ei hand å holde i, som hyller Trygve Hoff, og Hålogaland teater viser forestillingene Tidens korthet, basert på tekster av Lars Saabye Christensen, og Blå åker – en thriller med havet i hovedrollen. 

Her kan du laste ned programmet i PDF-format.

Musikk for de fleste
Det nye året starter friskt og ungt med Sortland rockeklubbs tradisjonelle Nyttårsrock, før Sortland kammermusikkserie klinker til med folkemusikkpøbben Wood Works. Hærens musikkorps har fått med seg mezzosopranen Ingeborg Gillebo og Per Sundnes som konferansier på Nyttårskonserten, som ligger an til å bli en godtepose med alt fra Champagne Galop til Habanera fra Carmen på programmet. Ola Bremnes hilser sola velkommen tilbake sammen med landsdelsmusikerne i Arctimus, og det blir egen konsert for barnehageungene og en for de voksne.

Nordland teater kommer til Vesterålen med sin storsatsning musikkforestillingen Ei hand å holde i, basert på sangene til Trygve Hoff. Sortland jazz- og viseklubb inviterer til konsert med Håvard Stubø Quartet, som med sin fengende og melodisk akustiske jazz har fått en stor fanskare. Så består da gruppa også av noen av skandinavias fremste jazzmusikere: Knut Riisnæs, Torbjörn Zetterberg, Håkon Mjåset Johansen og Håvard Stubø selv.

Aiming for Enrike spilte en knallkonsert på Sortland jazzfestival i 2017, og takket være nyMusikk Nordland kan alle med sans for eksplosiv musikk glede seg til en ny energipille med duoen på tromme og gitar, bestående av Tobias Ørnes Andersen og Simen Følstad Nilsen kjent fra blant annet Leprous og Honningbarna.

På Valentinsdagen har kammermusikkserien satt sammen en romantisk aften bestående av russisk lidenskap, latinsk kaféensemble og tango, og perler fra opera- og musikal-litteraturen. Tapas og sjokoladedessert avrunder det hele. Jazz- og viseklubbens konsept Jazz på hotellet er en variant av Etterjobbjazzen. Her får publikum høre Vesterålen String Swing utfolde seg på Sortland Hotell. Åtgaum er et annet lokalt ensemble som står på vårens kulturprogram, og i konserten Vestannaviser har de samlet sanger og melodier fra andre siden av Nordsjøen, de britiske øyer og vestafor disse. Senere kommer også Jens Sundbø tilbake til Kulturfabrikken med sin Beatles-konsert med sanger og anekdoter av og om gutta fra Liverpool.

I vinterferien legger Bjørn Eidsvåg og Sigvart Dagsland veien om Vesterålen, og når to av våre fremste artister slår seg sammen, kan publikum vente seg en konsertopplevelse av de sjeldne. Ved inngangen til Kulturuka 2020 kommer Marthe Valle, Håvard Lund og Håkon Mjåseth Johansen til Sortland jazz- og viseklubb med prosjektet Oversett, der de gjør sine helt egne cover-versjoner av udødelige klassikere fra populærmusikkens internasjonale historie, oversatt til nordnorsk.

I forbindelse med Barnas fabrikk i Kulturuka, blir det skrøning og fanteri ved Frode Eggen, kombinert med Eldbjørg Raknes´ barnesanger til tekster av Inger Hagerup og Torgeir Rebolledo Pedersen, i tett samspill med publikum og fabelaktige lydbilder.

I Kulturuka går også musikklinja på videregående og Sortland musikkforening sammen om storkonsert , med både tema og tittel Musikal musikal, mens Fordypningstilbudet i musikk har sin avslutningskonsert for året. Påsken kan vi gå inn i til tonene av Pergolesis Stabat Mater, når Sortland kammermusikkensemble og Kammerpikene inviterer til Pasjonskonsert. På vårparten blir det også latinkveld med Vesterålen Storband og Marit Sandvik, mens Sortland jazz- og viseklubb tar en tur til Naustet i Sigerfjord og byr på en vakker duokonsert med Siril Malmedal Hauge og Jacob Young. Sortland kammermusikkserie har mer på programmet, og setter opp pianokonsert med Haydn, Skrjiabin og Sibelius på programmet og Sindre Myrbostad ved tangentene i mai og inviterer til Beethovenfest i anledning Beethovens 250-årsjubileum i juni.

Teater, foredrag og stand-up
Hålogaland Teater legger turen om Vesterålen to ganger, den første med forestillingen Blå åker, en forestilling som får deg til å gapskratte, til å lytte til havets stemme, og til å stå på barrikadene for en god fiskeripolitikk igjen. For hvem eier egentlig fisken i havet, og hvem bestemmer egentlig hvordan vi skal leve våre liv? Hvem skal henges når fisken forsvinner? Kulturfabrikken inviterer til temamøte om fiskeri i forkant av forestillingen. I forestilling nummer to, Tidens korthet, får vi stifte bekjentskap med sjøfareren og oppdageren Jens Munk, som i 1619 dro ut for å finne Nordvestpassasjen. Diktsyklusen som forestillinga er basert på, er skrevet av Lars Saabye Christensen.

I mars kan du bli bedre kjent med en annen eventyrer, nemlig Lars Monsen. Gjennom bilder, film og sterke historier forteller han om sine fantastiske opplevelser fra utallige ekspedisjoner, om mange nær-døden opplevelser og den overnaturlige siden av livet, og om oppveksten som formet han, om en heroin-avhengig bror og et alkoholforbruk som kunne ført livet i en annen retning.

I tillegg til musikkforestillingen Ei hand å holde i, kommer Nordland Teater med thrilleren Solaris, basert på sci-fi-klassikeren ved samme navn. Psykologen Kris Kelvin får i oppdrag å undersøke den mentale tilstanden til en gruppe forskere ved romstasjonen på planeten Solaris. Når Kelvin ankommer stasjonen, viser det seg at forskerne er døde, alle unntatt én. Men de er allikevel ikke alene.

Etter stor suksess med sitt forrige show Drittliv og podcasten Klagemuren kommer Kevin Kildal med et nytt forrykende standupshow, Skamlaus.

Sámi vahkku – Samisk uke
Vesterålen og omegn sameforening arrangerer Sámi vahkku- Samisk uke i februar. Det blir Barnas utstilling «Sápmi», samisk kafé i Kunstnerhuset, kulturquiz på Lønningsquizen, visning av Nikŋon 2 - Frost 2 med samisk tale, og offisiell feiring av Samefolkets Dag med blant annet musikk, mat og foredrag om sjøsamisk kultur på Kulturfabrikken, i tillegg til program andre plasser i regionen.

Barn og ungdom
Allerede før jul er planleggingen til Ung Kultur Møtes – bedre kjent som UKM – i gang. UKM samler ungdom fra hele Vesterålen til en kulturell festkveld, med ungdom i aksjon både på og bak scenen. I tillegg til sine ukentlige treff onsdager og fredager på Ungdomsfabrikken, blir det blant annet ungdomsarrangement både kvelden før 1. mai og på 16. mai.

Barnas fabrikk fortsetter, med tema som Kyst ohoi, Hvem-hva-hvor, Åpen dag på Kulturskolen, og en egen detektiv-lørdag i juni, der barna kan være med og løse Mysteriet på Kulturfabrikken.

Nytt av året er et månedlig treffpunkt for de som er hjemme med små barn - Kravlekafé. Kravlekafe er en møteplass for foreldre og små barn, som kan supplere de andre tilbudene som finnes, særlig for de barna som er blitt for store for de mest baby-rettede tilbudene.

De faste konseptene som Lønningsquiz, Vi strikker på fabrikken og bruktmarked, samt te-dans med Sortland frivilligsentral videreføres, i tillegg til at Sortland museum har et omfattende program.

Flere Aktuelt

Offentlig ettersyn av Kulturminneplan for Sortland 2020-2030

Arbeidet med Kulturminneplan for Sortland 2020-2030 fortsetter til tross for korona, og vi tilpasser høringsprosessen. I stedet for et planlagt høringsmøte har vi spilt inn et nettforedrag med historiker Åsa Elstad som forteller om planen, med innledning ved assisterende direktør Mona Dahl ved Kulturfabrikken Sortland KF. Se nettforedraget her. Les mer

Gavekort som går ut i mars og april forlenges

Gavekort hos Kulturfabrikken som går ut i mars og april 2020 får forlenget gyldighet til 30.06 2020. Les mer

KORONA: Kulturfabrikken Sortland KF stenger - men du kan rekke å låne bøker fredag 13. mars

Kulturfabrikken Sortland KF stenger fra og med torsdag 12. mars kl. 18.00 og til og med søndag 12. april. Biblioteket holder åpent fredag 13.03 kl. 10.00-16.00 for mulighet til langtidsutlån av bøker med mer, men tar ikke imot bøker til innlevering. Sortland Kulturskole og Sortland Kino holder stengt i samme periode. Les mer