Velkommen til en reise i ord, toner og bilder gjennom Vesterålens natur og samiske kultur!

I konsertforestillingen Ráhkis várit - Kjære fjell tas publikum med inn i Vesterålens natur og samiske kultur gjennom musikk, bilder og historiefortelling.

Musikklinja ved Sortland VGS, Sortland kammermusikkserie og Vesterålen og omegn sameforening inviterer publikum inn i et atmosfærisk landskap, der man gjennom musikk av Frode Fjellheim og Bjørn Andor Drage vil oppleve samisk kultur i vår egen region. Med seg på joik har de Ingá-Máret Gaup-Juuso som er en av Nordens fremste utøvere innen joik.

Håvard Nija Lynghjem formidler lokal samisk historie gjennom tekst, bilder og historie, mens naturbilder fra fotografene Trym Ivar Bergsmo, Robin Olaisen, Torgeir Sørensen og Knut Remen, samt historiske bilder setter en vakker ramme rundt forestillingen.

Ingá-Máret Gaup-Juuso er en finsk-norsk samisk sanger og joiker fra Nord-Finland. Hun er vokalist og joiker i elektronika-bandet Tundra Electro. I 2022 ble hun vinner av klassen sang i Sámi Grand Prix. I 2019 ble hun ansatt som fylkesjoiker i Troms fylkeskommune.

Sortland kammermusikkserie drives av byens profesjonelle musikere med støtte fra Sortland kommune, og teller i dag 23 medlemmer. Flertallet av musikerne er ansatt ved Musikklinja og i Sortland Kulturskole, men andre musikere med tilknytning deltar også.

Om Musikk, dans og drama Sortland VGS:
Musikk, dans og drama er det offisielle navnet på det treårige utdanningsprogrammet ved Sortland videregående skole som gjerne omtales som Musikklinja. Linja har vært en del av skolesystemet i Vesterålen siden 1990 og har elever fra både Vesterålen, Ofoten og Lofoten.

Om komponistene:
Frode Fjellheim er en anerkjent komponist og har hatt stor suksess de siste årene, blant annet med komposisjoner til Disneyfilmen Frost. Hans musikk er mystisk og stemningsfull og passer veldig godt til å beskrive Vesterålens fjell, natur og samiske kultur.

Bjørn Andor Drage er en norsk komponist, musiker, konsertorganist og professor, bosatt i Bodø.

Bodø2024:
Rahkis Várit er en forkonsert til Bodø2024, der Musikklinja vil delta sammen med de andre musikklinjene i Nordland. Bjørn Andor Drage har skrevet bestillingsverket som skal urfremføres i Stormen konserthus 21. mars i forbindelse med Bodø 2024. I denne konserten vil vi få smakebiter fra dette verket.

 

 

 

Praktisk info

Varighet: 1 time 10 minutter

Arrangør: Sortland Kammermusikkserie og Musikk, dans og drama Sortland VGS

Foto: Robin Olaisen

Anbefalinger

newsletter-hr
gavekort-hr