Irina Demina er danser og koreograf, med utdanning fra Lomonosov statsuniversitet i Moskva og en mastergrad i koreografi fra Hochschulübergreifendes Zentrum Tanz Berlin (HTZ). I forbindelse med hennes residensopphold (Artist in Residency) i Vesterålen, viser hun sin forestilling AKT II.

... klassisk ballett møter folklore, møter Berlin teknoklubb, møter folkedans, møter David Lynch ...

Soloen ACT II tar for seg folkelegender om kvinnelige danseånder (Vilas) og implementering av dem i den moderne dansescenen. Utgangspunktet er et slavisk folkeeventyr om kvinnelige naturånder - Vilas. Vila er noe av en slavisk versjon av en norsk huldra. I følge mytologien er de bruder som døde før bryllupet og nå reiser seg fra underverdenen som spøkelser og tilfredsstiller lysten deres til dans. Hvis de får tak i en levende, så danser de med ham så lenge og vilt, til han faller om død. Denne myten om de dødelige dansende spøkelsene er blitt kjent i Vest-Europa gjennom ballettverket Giselle, der andre akten foregår i åndenes verden.
På en abstrakt og humoristisk måte som snur ting på hodet, blir betrakteren invitert til å reflektere over temaene som kvinnelig seksualitet, femininitet, mystikk, dybde og visdom kodet i folkloristiske tradisjoner.

Konsept, koreografi, dans: Irina Demina
Musikk: Adolphe Adam Giselle (Akt 2), bearbeidelse: Irina Demina

Logoer: Nordland fylkeskommune, Goethe Institut, Kultursamarbeidet i Vesterålen, Kulturfabrikken

 

 

Praktisk info

Varighet: 45 minutter

Arrangør: Irina Demina

Foto: Cho Hyun Woo

NB: Some scenes include partial nudity.

Vi gjør oppmerksom på at danseren er delvis naken i et par scener.

Anbefalinger