General Carl Gustav Fleischer ledet den norske 6. divisjon i kampene om Narvik i 1940. Gjennom 62 døgn kjempet flere tusen norske soldater mot tyskerne som gikk i land ved Narvik den 9. april. Mange hundre av disse kom fra kommunene i Vesterålen. En del kom aldri hjem igjen.

Knut Werner-Hagen forteller om hendelsene soldatene fra Vesterålen ble trukket inn i, sammen med det store bildet av kampene om Narvik. Historien fortelles gjennom offiseren som ledet 6. Divisjons soldater, trønderen Carl Gustav Fleischer. Du får historien om livet hans frem til krigsutbruddet, hans ledelse av divisjonen i krig, våren 1940, og tiden frem til han tok sitt eget liv i Canada den 19. desember 1942.

Knut Werner-Hagen er offiser og historiker. Han er utdannet ved Krigsskolen, og har i tillegg hovedfag i historie fra Universitetet i Oslo. Han var i mange år instruktør i krigshistorie ved Krigsskolen. Etter at han sluttet i Forsvaret har han arbeidet med ulike historieprosjekt. Hans spesialområde er 2. verdskrig og felttoget våren 1940.

Studium av og opplegg knytt til kamphandlingene ved Narvik er ett tema han utviklet gjennom årene ved Krigsskolen. Boka Løytnanten og krigen (2012) har flere kapitler fra kampene på Narvikfronten i 1940. I 2015 lagde han i samarbeid med Forsvarets forum fem videologger som dekker kamphandlingene ved Narvik fra start til slutt. Gjennom årene har han hatt med seg flere enn 2000 kadetter fra Krigsskolen på årlige turer til kampstedene i Narvik-fjellene.

Inngang: kr 100,- for voksne, gratis for barn og unge under 18 år

Billett kjøper du i museumsbutikken i timen før foredraget starter. 

Arrangører: Sortland Museum i samarbeid med Sortland bibliotek

Praktisk info

Varighet: 1 time

Arrangør: Sortland Museum i samarbeid med Sortland bibliotek

Anbefalinger