Isen smelter og vannet stiger i verdenshavene. Ekstremvær, tørke, flom og skred. Branner sprer seg ukontrollert. Naturlige temperatursvingninger eller klimakrise? I et forsøk på å stoppe denne utviklingen satser vi på fornybar og utslippsfri energi. Vi bygger ut myrer, fjell, vassdrag og skoger.

DET GRØNNE skiftet og utbygging av vindkraftverk i Norge er aktuell tematikk som berører store deler av landet og verden. Giedtine betyr «som et reingjerde» på sørsamisk, og er en viktig og annerledes innlegg i debatten, for eller imot vindkraft, for eller imot det grønne skiftet. For hvem er det egentlig som eier vinden?

DET SAMISKE reingjerdet er speilbildet av den kinesiske krittringen, brukt som rettferdighetens brennpunkt i den kinesiske dramatikeren Li Qianfus universelle drama om barnet som to kvinner gjør krav på.

VÅR FORESTILLING starter som et politisk folkemøte om vindkraftutbygging. Snart beveger vi oss over i en helt annen tid. Basert på det eldgamle kinesiske sagaen om krittsirkelen. En dramatisk historie om maktkamp og kjærlighet.

Passer for: Ungdom og voksne

Gïedtine - hvem eier vinden? av Cecilia Persson og Peter Oskarson basert på Klabunds versjon av den kinesiske «Krittsirkelen». Samisk oversettelse: Sig-Britt Persson
Norsk oversettelse: Stein Elvestad
Regi: Peter Oskarson
Musikk: Frode Fjellheim
Scenografi/kostyme: Peter Holm
Lysdesign: Johan Haugen
Film: Dan Jåma
Med: Frida Bjørnland, Ole-Henrik Lifjell , Stein Elvestad, Elina Israelsson, Trond Peter Stamsund Munch og Sven Henriksen

Stykket er et samarbeid mellom Åarjelhsaemien Teatere og Nordland Teater, og er en del av Bodø 2024.

 

Praktisk info

Varighet: 2 timer og 30 minutter inkludert pause

Arrangør: Åarjelhsaemien Teatere/Sydsamisk Teater og Nordland Teater

Smittevern: Alle som deltar på arrangementer på Kulturfabrikken må registrere seg med navn og kontaktinfo. "Gjestelista" oppbevares i 10 dager og makuleres deretter. Kulturfabrikken følger ellers smittevernreglene med økt renhold, økt avstand og tilgjengelig håndsprit.

Anbefalinger