Klesindustrien står for mer av verdens klimagassutslipp enn fly- og skipsfart til sammen. Men vi visste du at vi faktisk kan halvere utslippene fra klærne våre, om vi bruker dem dobbelt så lenge? Bli med på Den store klesbyttedagen!

Åtte av ti nordmenn mener de har for mye klær og sko som de ikke bruker. Samtidig er mange av oss ikke klar over hvor mye klærne våre koster miljøet. Både produksjon og transport er forurensende og krever mye ressurser. Etter mange år med klesbyttedager, kliovis av byttede klær og økt oppmerksomhet rundt problematikken, ser Naturvernforbundet at klesbytting har en reell betydning. I fjor ble det arrangert 230 klesbyttedager over hele landet. Her fikk rundt 96 000 plagg ny eier. Hvis man legger til grunn at alle hadde kjøpt nye plagg i stedet for å bytte, bidro klesbyttedagen i Norge 2022 til å spare over 62 tonn kjemikalier, 576 tonn CO2 og over 121 millioner liter vann. 

Bytteregler

  • Finn fram klær
    Du finner frem maks syv rene og pene klesplagg, og leverer dem inn. Fint tilbehør (for eksempel vesker og skjerf) og sko i god stand tas også imot. Undertøy og sokker tas ikke imot.
  • Bytt klær i lapp
    For hvert plagg du leverer inn får du utdelt en byttelapp og kan plukke ut et annet plagg.
  • Lapp gir nye klær
    På vei ut bytter du inn byttelappene mot plaggene du har valgt deg ut, og kan gå fornøyd hjem med nytt tilskudd til garderoben.
  • Klær til overs gis bort
    Du får ikke igjen dine gamle klær. Klær som blir til overs leveres til loppemarked, Fretex eller lignende.

Praktisk info

Varighet: kl. 11-14

Arrangør: Kulturfabrikken i samarbeid med Naturvernforbundet

Vi setter opp klesstativ og prøverom i Blåboksen.

newsletter-hr
gavekort-hr