Nordland akademi for kunst og vitenskap, Sortland bibliotek og Sortland museum inviterer til foredrag om jektefartens eventyrlige historie med journalist og forfatter Bjørn Tore Pedersen, med innledning ved Trond Ringlund.
Jekteforteller gjennom mange år, Trond Ringlund, starter kveldens foredrag med fortellingen om nordlandsjekta Brødrene av Melbu-Solum.
Bjørn Tore Pedersen er journalist og forfatter, og arbeider for tiden i NRK Nordland. Hans tiende sakprosabok «Jekta – Eventyrets farkost» ble lansert i fjor høst, og er Bjørn Tore Pedersens mest omfattende. Her tar han for seg jektefartens eventyrlige historie som varte i 500 år, og jektas store betydning for Norge som kystnasjon - kanskje den mest underkommuniserte del av vår historie.
 
Nordfarere ble de kalt, de som seilte den lange leia med jektene til Bergen, fullastet med tørrfisk, rogn og tran. På tilbakereisen tok de med seg mel, sukker og salt til folket her nord, men også andre nødvendigheter vi trengte for å bygge landet vårt.
 
Men ikke alle kom hjem, det var de som blev, som de gamle sa om de som havet tok. Det gikk nesten ikke et år uten at ei jekt forliste. Mange av oss har hørt om den italienske adelsmannen Pietro Querini og hans forlis på vei fra Kreta til Flanderen i det som i dag er Belgia, og som fant sin redning på Røst. Men hvem har hørt om da ei Steinkjer-jekt på vei til Lofoten fikk masta og riggen ødelagt av storm, og endte sine dager på Bjørnøya, der jektemannskapet klarte å overleve en iskald vinter og fant sin redning 1. påskedag – den dagen vi lærte på skolen at Jesus stod opp fra de døde?
 
Foredraget er et samarbeid mellom Nordland akademi for kunst og vitenskap, Sortland bibliotek og Sortland Museum og foregår under Kulturuka 2021. Foredraget skulle opprinnelig vært gjennomført i mars 2020.
 
Inngang kr. 100,- for voksne, gratis for barn og unge. Billett kjøpes i museumsbutikken hos Sortland museum i timen før foredraget starter.
Alle må skrive seg på liste med navn og telefonnummer i tråd med smittevernreglene, så kom i god tid. Lista oppevares i to uker før den makuleres.
Foredraget foregår i kinosalen Lanterna. I Lanterna må publikum sette seg med ett tomt sete mellom hver "kohort".

Praktisk info

Varighet: 1 time 30 minutter

Arrangør: Sortland Museum, Nordland akademi for kunst og vitenskap og Sortland bibliotek

Anbefalinger

Les mer Gratis
Gratis
Les mer Gratis
Gratis