”Om eg var ein rik mann, jabba dabba dabba diddel duddel...” – en fengende frase fra en kjent musikal er vel det de fleste nordmenn forbinder med klezmermusikken. Feiende og sentimental, temperamentsfull og melankolsk: klezmer har i seg hele menneskelivet i gråt og latter.

Klezmer kommer fra jødisk tradisjon i Øst-Europa, fra jødiske landsbyer i det som en gang var tsarens rike; men også fra storbyene i Polen, Ungarn, Romania og Tyskland. Klezmer er fiolinen, først og sist, men også klarinetter, trekkspill, strengeinstrumenter og trommer – og selvsagt sang.

Språket i klezmer er jiddisk, et språk som snakkes i jødiske samfunn over hele verden, der ordene kommer fra tysk, polsk, russisk, hebraisk og arameisk, og som vi alle kjenner fra schlageren ”Bai mir bistu sheyn”. Jiddisk lyrikk handler om de store følelser, om kjærlighet, savn og sjalusi, om bladene som faller av trærne; og om lengselen til et barndomshjem man kanskje aldri ser igjen. Og tro det eller ei: du kan også synge med!

Lørdag 14.mai er det klezmeraften i Kulturfabrikken med et nyskapt ensemble, AF TSOFN: Anna-Sofia Ulfsax, fiolin, Hovard Wøhni, klarinett, Cathrine Holst, piano, Guro Stigen Kvannli, bass og Sigrid Randers-Pehrson, vokal. Med seg har de for denne anledningen en gjest: Anna Vishnevska (Tyskland/Ukraina) som vanligvis synger og spiller gitar i klezmerbandet A Mekhaye i Hamburg.

Praktisk info

Varighet: 1 time

Arrangør: Sortland kammermusikkserie

Anbefalinger

Les mer Gratis
Gratis