På kvelden 17. februar 1978 går fiskefartøyet Utvik Senior ned med ni mann ombord. Ingen så noe. Ingen? Ingen.

Hva skjedde? Hvor skal vi begynne?

Nordlys trillet 6 på terningen for "Utvik Senior":
"Utvik Senior har blitt et imponerende stykke teater av en hendelse det nesten er rart at ingen har laget spillefilm av. Det trenger de kanskje heller ikke gjøre. Teateret bærer dette godt alene."

Omstridt forlis
Rimfrost produksjoner dykker ned i historien om Utvik Senior sammen med regissør og dramatiker Nina Wester. Med utgangspunkt i boka Forlis av Alf R. Jacobsen, intervjuer av pårørende og ressurspersoner tilknyttet forliset. Det er ingen enkel historie å fortelle eller rippe opp i, men om ingen tematiserer det vanskelige forholdet mellom enkeltmenneskene og stormaktspolitikken hvordan kan vi da forhindre at en slik urett skjer igjen?
Fortellerne er tre skuespillere og et mannskor. Sammen skaper de en opplevelse i skjæringspunktet mellom true crime, dokumentar og tragedie. En dokumentarisk fiksjon om en historie som ikke bør bli glemt.

I dag ser vi økt spenning i nord. Om det ble en ny kald krig, hvilken pris er vi villig til å betale for vår trygghet? Hvem blir offeret for stormaktenes spill? Hvordan kan vi være kritiske, uten å bli konspiratoriske?

Forestillingen er en samproduksjon mellom Rimfrost produksjoner og Hålogaland Teater, i samarbeid med Nordland Teater, Vokal Nord, Festspillene i Nord-Norge og lokale mannskor. Urpremiere fant sted under Festspillene i Nord-Norge 19. juni 2021.

Kilder:
I arbeidet med sceneteksten Utvik Senior har Alf R. Jacobsens bok Forlis vært hovedkilde. I tillegg har Rimfrost og dramatikeren gjort egne intervjuer med etterlatte og personer som jobbet tett med saken. Dette materialet har blitt bearbeidet av dramatikeren som har stått fritt til å skape fiktive personer og situasjoner.

Informasjonsdelene i forestillingen har blitt komplementert med fakta fra journalist og statsviter Georg Blichfeldt, samt offentlige rapporter om forliset og medieomtaler.

Med:
Idé: Alexander Rindestu
Dramatiker og regissør: Nina Wester
Komponist og lyddesigner: Benjamin Mørk
Scenograf og kostymedesigner: Mari Lotherington
Lysdesigner: Øystein Heitmann
Tekst og melodi minnegudstjeneste: Arvid Hanssen og Tove Karoline Knutsen
Medvirkende: Jonas Delerud, Alexander Rindestu og Kristine Myhre Tunheim
Dramaturger: Kristin Bjørn og Morten Kjerstand
Produsent: Siri Børs-Lind
Kommunikasjon: Marte Gravem Isaksen
Vokal Nord: Brynjar Onsøien, Dag Erik Enoksen og Daniel O. Danielsson
Kor: Paull Bednorz, Torstein Hevnskjell, Alf-Inge Selstad, Øystein Hallem, Tord Bergersen og Owe Krolmanis

Støttet av: Norsk Kulturråd - fri scenekunst teater, Spenn.no, Fond for lyd og bilde, Det norske komponistfond, Fritt ord, Statens Kunsterstipend, Samfunnsløftet, Dramatikkens hus og Ferske Scener.

Takk til: Ronald Rindestu og alle som har latt seg intervjue. Lydproduksjon, Dramalinja på Kongsbakken vgs, Jon Wessel-Aas, Arne Nygård, Guri Abelsen, Scenetekstivalen, Dag Martinsen, Martha Jensine Hansen Møkkelgjerd, Alf R. Jacobsen, samt Aschehoug og Strawberry forlag, Trond Rønning/Cato Simonsen – originalt arrangement av Minnegudstjeneste, Arvid Hanssen/Tove Karoline Knutsen -tekst og melodi Minnegudstjeneste, Knut Godø, Statsarkivet Tromsø, Avisutklipp fra Avisa Nordland, Folkebladet, Fiskeribladet, Harstad Tidende, Nordlys, iTromsø og VG

Praktisk info

Varighet: ca 90 min

Arrangør: Nordland Teater

Årets Hedda 2022:

Utvik Senior ble tildelt Årets Hedda under Heddadagene 2022. Juryen sa følgende:
"Dette har blitt en uhyre godt bearbeidet beretning om en nordnorsk og nasjonal verkebyll fra den kalde krigen, kombinert med et hjerteskjærende og nært møte med de enorme menneskelige omkostningene."  

Anmeldelser:

Mesterlig fortellerteater om desperasjon og storpolitikk (Nordlys+, terningkast 6): "Utvik Senior har blitt et imponerende stykke teater av en hendelse det nesten er rart at ingen har laget spillefilm av. Det trenger de kanskje heller ikke gjøre. Teateret bærer dette godt alene."

Vondt om et kystdokument (Folkebladet+): "Dette er teaterstykket det er vondt å gi applaus til."

Sannhet og stormaktspolitikk (scenekunst.no): "I tillegg til å legge fram en kompleks historie på en medrivende, lettfattelig og respektfull måte, er forestillingen overbevisende når den levendegjør de mellommenneskelige konsekvensene av en slik hendelse."

Å legge skylda på skipper og fiskerne var et stort overgrep mot hele kystbefolkninga (Harstad Tidende+): "Sammen med Rimfrost produksjoner har regissør Nina Wester skapt et teaterstykke som både berører og har et klart budskap: Ni fiskere ble 17. februar 1978 ofre i et storpolitisk spill."

Sorg, sinne og uvisse (Klassekampen): "Det er blitt ei tett, sterk og tidvis rørande framsyning, eit stykke doku-teater av beste sort."

Sterkt om Utvik Senior-traumet (iHarstad.no+): "Uanstrengt løftes publikum fra sted til sted, fra år til sår og virvles inn en sorg så stor at den er umulig å bære. (...) Teksten treffer, spenningen stiger og stemningen settes som i en god TV-krim."

Anbefalinger

newsletter-hr
gavekort-hr